Van de voorzitter van de kerkenraad

“Met wie zou je graag een keer aan tafel zitten?” vroeg de interviewer aan de koopvaardijpredikant. “Met Jezus” antwoordde hij.

Dat antwoord prikkelde mij. Ik heb mijzelf meerdere malen afgevraagd hoe het zou zijn, hoe zou het voelen, dicht bij Jezus te zijn. Als we de verhalen lezen in de bijbel over mensen die zijn pad kruizen en vervolgens Hem volgen of geheeld zijn denk ik wel eens: wauw, wat een kracht ging er van Hem uit!

Voor zijn leerlingen was het wel eens een verwarrende tijd. Ze werden compleet uit hun comfortzone gehaald om Hem te volgen en vooral van Hem te leren. Hij was hun leermeester. Zij mochten ervaren hoe het is om vanuit innerlijke kracht te leven, in vol vertrouwen. Maar het laagje van vertrouwen smolt als sneeuw voor de zon toen Jezus stierf. Hoe nu verder? Ze gingen weer terug naar hun oude leven: vissen.

Waarom vinden we dat toch zo moeilijk: uit onze comfortzone stappen? Waarom leven we zo vaak vanuit angst en houden we vast aan wat we hebben?
Persoonlijk heb ik daar binnen de kerk ook wel last van maar meer omdat ik de nieuwe weg vooruit niet goed zie. Zal ik dan maar wachten totdat ik het wel helder heb? Dat lijkt me ook geen goed plan. We mogen nieuwe wegen inslaan. De ene weg loopt misschien dood en dan zullen we een andere weg moeten vinden. Het belangrijkste is: op weg gaan. Samen! In beweging blijven. Jezus nodigt ons daartoe uit. Door zijn liefde kunnen we onze angst overwinnen. En daarmee in vol vertrouwen op weg gaan.

Hartelijke groet,
Jantien Boersen

Reageren? Graag!!

jantien.boersen@pgsp.nl

TOP-2000 dienst 2022

TOP-2000 dienst 2022 weer in de ochtend;

maar eerst even dit:

Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst:

Hé, waar heb ik dat ook al weer meer gehoord....? Oh ja, het was het thema van de laatste regeringscoalitie. Er was een heleboel commentaar op, maar ik vond de slogan heel mooi.

Zeker in deze bizarre tijd is het een heel goed idee om "om te zien" naar elkaar en dus goed voor elkaar te zorgen, dat is uiteraard ook iets waar we met onze Regenbooggemeente voortdurend mee bezig willen zijn. Maar ook om vooruit te kijken naar de toekomst en dan 't liefst een beetje positief om een pad uit te stippelen om hier uit te komen.

Maar wat heeft dat nu met de TOP-2000 dienst te maken zult u denken, nou... we willen graag op deze plek nu al even "omzien" naar de afgelopen TOP-2000 dienst, die, als we op alle reacties af mogen gaan, toch een lichtpuntje was in deze rare tijd en waar een heleboel mensen plezier aan hebben beleefd. Want dat is ook belangrijk, als we toch kunnen omzien naar lichtpuntjes in donkere tijden, dan kunnen we daar moed uit putten om weer positief vooruit te kijken naar de toekomst.

En om maar op positieve voet door te gaan; op het moment dat ik dit schrijf, begint het erop te lijken dat de Omikronvariant weleens een blessing in disguise kan zijn, of te wel een verborgen of onverwachte zegen. Waar eerst alle hens aan dek was, omdat hij veel besmettelijker bleek te zijn dan zijn voorgangers, lijkt het er toch steeds meer op dat hij juist de meer gevaarlijke Deltavariant buitenspel gaat zetten. Zou dit de ommekeer zijn? We bidden ervoor.

Met diezelfde positieve blik willen we nu ook vooruit kijken naar de volgende TOP-2000 dienst. Want we hebben genoten van al die bijzondere nummers, maar wat een beetje ondergesneeuwd raakte, zijn de persoonlijke verhalen bij de nummers, want daar zijn we naar op zoek. Nummers waarbij u - jij - jullie, op een bijzondere manier door geraakt zijn en dat kan natuurlijk heel goed in deze bijzondere, zeg maar bizarre, tijd.

Dus houd moed, zie naar elkaar om, en kijk vooruit naar de toekomst. En wordt je hart tijdens die reis geraakt door een bijzonder lied, onthoud hem en geef hem aan ons door.

We kunnen dan vooruit kijken naar weer een hele speciale dienst in december.

Met vriendelijke groeten, de TOP-2000 groep

Rondje Bergen

Het was een prachtige ochtend met elkaar!
Met zijn tienen: van tieners tot en met zestigers, gingen we met een lekker zonnetje van start met de woorden meegegeven en in gedachten “U bent mijn steun en toeverlaat…”
De één liep op zijn eigen tempo alleen, de ander met elkaar voor de gezelligheid en steun door het bos en de duinen. Na het binnengehaald zijn door enthousiaste supporters, sloten we het mooie rondje af met een pannenkoek bij Duinvermaak. Bijzonder om zo met elkaar samen te zijn, ons geloof te delen en ons met elkaar verbonden te voelen.
Ik sluit af met de passende tekst van Nicolaas Beets, die ik afgelopen maandag heel lief kreeg van een betrokken gemeentelid in een kaart, waarin ze vroeg hoe de loop was geweest:
“Mij spreekt de blomme een tale
Mij is het kruid beleefd
Mij groet het altemaele
Wat God geschapen heeft”.

Groeten, Kristianne

In 2022 bestaat het Kossen-Leijen Fonds 60 jaar!

Sinds haar oprichting heeft het Kossen-Leijen Fonds als doel om inwoners van Sint Pancras financieel te helpen als dit nodig is. Naast particulieren kunnen ook stichtingen en verenigingen, organisaties en instellingen met een welzijnsken­merk een beroep doen op het fonds.

Kossen-Leijen Fonds 60 jaar, een jubileum om zeker bij stil te staan. Immers ook in deze onzekere tijden hebben waarschijnlijk - een toenemend aantal - inwo­ners van Sint Pancras behoefte aan financiële steun.

Op 26 oktober 2022 vieren we dit jubileum, in samenwerking met de Zonne­bloem en de Diaconie van de Protestantse Gemeente te Sint Pancras, door een grote groep ouderen uit ons dorp een jubileumfeest aan te bieden. Dit wordt ondersteund met muziek van de Pancrasser muzikanten Willem van Doorn en Jan Steltenpool en de Jan Rovers Jazzband. Het feest begint om 10.30 uur en eindigt om 14.30 uur. De ouderen uit Sint Pancras krijgen een persoonlijke uit­nodiging voor dit jubileumfeest.

Daarnaast schenkt het Kossen-Leijen Fonds de inwoners van Sint Pancras een fraaie zitbank nabij de Twuyvermolen - onder voorbehoud van definitieve goed­keuring van de betrokken instanties - om in alle rust te kunnen genieten van de prachtige omgeving.

Stichting Kossen-Leijen Fonds zal zich ook de komende jaren blijven inzetten om haar doelstelling waar te maken. Om deze ambitie te verwezenlijken, staat het Fonds open om nieuwe donaties te ontvangen.

Wilt u meer weten over het Kossen-Leijen Fonds of wilt u op de hoogte blijven, kijk dan op onze website www.kossenleijenfonds.nl of houdt onze Facebookpa­gina in de gaten.

Christmas Carols

Eindelijk kunnen wij onze Christmas Carols weer ten gehore brengen, en wat
zijn we daar blij om! Het Festival of Lessons and Carols wordt uitgevoerd volgens
de oude Engelse traditie. Het koor zingt de Carols afgewisseld door lezingen
die bij de betreffende Carol horen. Op deze manier volgen wij het kerstevangelie.
We komen in processie de kerk binnen terwijl “Once in Royal Davids
city” klinkt. Vanaf dat moment volgen we het kerstverhaal, vanaf de aankondiging
door de engel Gabriël aan Maria waarin haar wordt verteld dat zij een
zoon zal krijgen die ze de naam Jezus moet geven. We eindigen met “Hark the
Herald angels sing” om zo te vieren dat het Licht der wereld is geboren. U bent
van harte uitgenodigd om dit feest bij te wonen. Oecumenische zanggroep Echo
o.l.v. Erwin de Ruijter.

Medewerking wordt verleend door:
• Cor Docter orgel
• Lisa Klerqc en Ina van Eerden-Wagter piano
• Chantal van Hamersfeld dwarsfluit
• Theo Kostelijk trompet

Kosten 10 euro, donateurs € 7,50. De uitvoering vindt plaats op 20 december
2022 in de Ontmoetingkerk Middenweg 168 te Heerhugowaard.
De zaal is open om 20.00 uur. Aanvang 20.30 uur.

Steunpunt Verlies en Rouw

Het Steunpunt is een initiatief van Aandachtscentrum de Zwaan in Alkmaar. Het is elke derde dinsdag van de maand geopend en wordt begeleid door Eva Snieder en Marja Ligterink, beiden ervaren rouwbegeleiders. We starten om 14.00 uur met koffie en thee en na een half uur gaan we verder met een thema. De middagen duren tot 16.30 uur.

Op 20 december is het thema ‘kerstmiddag’. We praten met elkaar over de lichtpuntjes in ons leven, die er ook zijn naast al het verdriet. Juist in deze donkere tijd waarin je het verdriet misschien extra voelt, kan het goed zijn om te kijken naar de dingen waar je troost uitput. Het is in feite een vervolg op 15 november. Uiteraard schenken we er warme chocolademelk (en koffie/thee) bij en eten we er iets lekkers bij.

Wees welkom om 14.00 uur in Aanloophuis de Steiger, Luttik Oudorp 93 in Alkmaar. Graag opgeven of je komt. We vragen een bijdrage voor koffie en thee: die is € 5,00. Voor informatie kunt u bellen naar Marja Ligterink, 06-30088610. Of kijk op onze pagina op de website van de Zwaan: https://www.dezwaan_alkmaar.nl/verlies-en-rouw
Daarop staan ook de thema’s voor januari en februari 2023.

 

De PGSP op Facebook

Er is een Facebookpagina voor gebruik door de gemeenteleden, de interne pagina:

https://www.facebook.com/groups/267062306727930/

Er is ook een externe Facebookpagina, waarmee beoogd wordt om niet-gemeenteleden te informeren over de activiteiten binnen de PGSP-gemeente: https://www.facebook.com/PGSintPancras/